sistem imun badan

Cara Atasi Ulser Mulut Dengan Cara Yang Selamat

Ulser mulut ni rasanya hampir semua orang pernah alaminya. Rasa pedih dan tak selesa akan kita rasakan apabila terkena ulser mulut ni. Kadang kita akan rasa malas makan bahkan nak bercakap pun rasa sakit. Apalagi masa menggosok gigi, akan terasa sakitnya apabila tersentuh.

ulser di mulut

Orang tua dulu-dulu menyarankan kita untuk meletakkan sedikit garam di area terkena ulser. Akan tetapi sakitnya akan buat anda rasa semacam. Pedih sangat. Tapi ini bukanlah cara yang senang untuk dilakukan kerana pedih yang amat akan anda rasakan. Ulser mulut ni kadang akan timbul disuatu tempat dalam mulut. Boleh juga di 2, 3 tempat lainnya. Ulser mulut ni bukan tidak menular.

Apa penyebab kita alami ulser mulut ini? Sudah tentu banyak sebabnya. Diantaranya iaitu kerana daya tahan tubuh badan kita yang rendah, kekurangan vitamin C, kekurangan vitamin B12 mahupun asid folik, mengandung, perubahan hormon. Atau pun anda boleh alami ulser dikerana lidah tergigit atau pun bibir ketika menguyah makanan. Juga terkena makanan ketika kita mengunyah makanan yang keras. Sesetengah orang akan alami ulser dimulut kerana radiasi kemoterapi bagi mereka yang terkena kanser. Sesiapa sahaja boleh mendapatkan ulser mulut ini. Lelaki mahupun wanita. Tua mahupun muda bahkan kanak-kanak.

ulser yang mengganggu keseharian kita

Walaupun ulser mulut ini tak berbahaya, akan tetapi ianya amat mengganggu keseharian kita. Dan amat mengganggu selera makan kita. Apabila kita alami masalah ulser mulut ni, jangan abaikannya dan atasinya segera.

Antara cara-cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah ulser mulut ini, diantaranya iaitu dengan:

  • Berkumur dengan Air garam

Anda boleh berkumur dengan air garam selama 1-2 minit. Air garam sangat baik untuk mempercepat proses ulser dimulut dan juga mencegah jangkitan di mulut. Selain itu berkumur dengan air garam ininjuga amat baik untuk anti radang dan membantu ulser semakin teruk. Anda larutkan sedikit air garam dalam secawan air dan larutkan kemudian anda boleh berkumur dengan air tersebut.

  • Gunakan daging lidah buaya

Cara ini amat mudah dan juga amat senang dilakukan. Cukup ambil isi dsri lidah buaya dan oleskan 3 atau 4 kali di area ulser mulut dan ulangi jika perlu. Lidah buaya ini membantu sebagai anti radang dan elak rasa sakit di bahagian ulser.

  • Sapukan Madu di area permukaan ulser.

Madu bersifat anti radang dan juga elak jangkitan. Sapukan secara rutin dinbahagian ulser dan ulangi setiap hari sampai ulser hilang.

  • Amalkan makanan yang kaya dengan nutrisi dan seimbang seperti sayur-sayuran dan juga buah-buahan.
  • Minum air suam yang cukup. Agar tubuh badan cukup dengan cecair.

Elak mengambil minuman yang berkafein dan juga beralkohol juga minuman bergas. Biasakan mengambil hanya air suam agar anda lebih sihat.

  • Berehat dengan cukup
  • Jaga kebersihan mulut dan juga gigi agar tahap kesihatan anda berada di tahap yang optimum.
  • Mengambil vitamin c dan juga asid folik untuk daya tahan tubuh lebih baik dan juga elak daripada pelbagai jangkitan dan virus.

Apabila ulser di mulut anda tidak mengalami sebarang perubahan dan tak kunjung sembuh, diharapkan anda terus berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan selanjutnya.

Jadi untuk menjaga kesihatan kita agar terhindar daripada pelbagai jangkitan, kita harus mengamalkan gaya hidup seimbang dan juga mengambil makanan yang sihat. Juga menjaga kesihatan mulut dan gigi dengan baik.

Untuk anda sahabat kaknil yang nak ketahui vitamin apa yang sesuai untuk diambil, Kaknil sarankan anda untuk mengambil Vita C Plus, B complex, dan juga Nutriferon untuk bantu cukupkan keperluan vitamin setiap hari dan juga bantu naikkan sistem imun badan melawan pelbagai jangkitan dan virus.

Anda boleh dapatkan set vitamin ini disini dengan mudah. >>Klik Disini Untuk Dapatkan Set Vitamin Ulser Mulut<<<

Untuk anda yang berada jauh dari jangkauan kami, kami melayani pengkhidmatan penghantaran ke seluruh Malaysia di semenanjung mahupun di Sabah Serawak dengan jasa penghantaran pos. Dan anda yang kebetulan berada di area Batangkali, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu dan juga Genting Highland, anda boleh dapatkan terus produk yang ini terus daripada kami melalui pengkhidmatan Cash On Delivery (COD).

Jadi jangan tunggu lagi, dapatkan produk anda disini dengan segera. Anda boleh terus menghubungi Kaknil disini untuk info maklumat lanjut beserta belian.

Kaknil/ Firdaus

+60176281787 – Call/ Whatsapp/call

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam