Kesihatan Kanak-kanak

Bahaya Jerebu Boleh Menjejaskan Kesihatan

Belakangan ini kita dilanda musibah jerebu yang amat membimbangkan. Seluruh sekolah di beberapa negeri sudahpun diarah tutup untuk memastikan kesihatan murid-murid dan juga cikgu berada pada tahap yang baik. Pencemaran udara ini amatlah mengganggu dan berbahaya bagi kesihatan.

Terdedah kepada jerebu akan berisiko kepada sistem pernafasan, jantung dan juga masalah kesihatan lainnya. Risiko ini akan semakin terdedah kepada mereka yang mempunyai masalah kesihatan sedia ada seperti adanya masalah jantung, asthma, paru-paru, bahkan juga mereka yang memiliki sistem imun badan yang lemah.

Jerebu ini terjadi kerana adanya pembakaran hutan di daerah Kalimantan dan juga sebahagian Sumatera yang dampaknya sampai ke Malaysia dan juga Singapura. Keadaan jerebu ini mungkin akan berterusan hingga 2 minggu hadapan dan mungkin akan bertambah teruk dari masa ke semasa. Oleh itu pihak kerajaan telah pun membuat keputusan untuk menutup sementara sekolah-sekolah yang terjejas akibat jerebu ini. Sudah sepatutnya kita sebagai warga yang baik mematuhi arahan kerajaan dan mengambil berat tentang perkara ini.

Untuk itu kita disarankan untuk mengambil tindakan pantas semasa jerebu ini agar kesihatan kita dan orang disekitar berada ditahap yang baik. Antara tindakan yang perlu kita lakukan dan perhatikan diantaranya iaitu:

  • Kurangi aktifiti diluar rumah, anda boleh melakukan aktifiti di dalam tuangan yang lebih selamat daripada asap jerebu. sentiasa menjaga kesihatan dengan memastikan meminum air masak yang cukup
  • Apabila terpaksa melakukan aktifiti diluar ruangan agar memakai topeng penutup mulut dan hidung dengan baik.
  • Gunakan penghawa dingin apabila memandu kendaraan.
  • Menjaga kebersihan diri dengan membersihkan diri selepas kembali daripada aktifiti diluar rumah.
  • Mengambil makanan tambahan seperti Nutriferon, Vivix, Omega, Chewable Vita C untuk kanak-kanak, Vitamin C untuk dewasa dan juga set vitamin untuk kanak-kanak untuk elak daripada pelbagai jangkitan dan juga virus yang berbahaya. Juga melindungi tubuh badan daripada flu dan influenza. Serta meningkatkan sistem imun tubuh badan kita.
  • Sentiasa awasi pergerakan kanak-kanak terutama mereka yang mempunyai masalah kesihatan seperti asthma, jantung dan juga masalah pernafasan kerana mereka lebih berisiko terhadap kesan negatif jerebu ini.
  • Gunakan alat hawa pendingin seperti air conditioners atau pun penapis udara dirumah agar dapat menghalang terjadinya pencemaran udara di rumah.

Kita semua berharap masalah jerebu ini akan segera berlalu dan keadaan udara kembali bersih dan normal. Pencemaran udara amatlah berbahaya untuk kesihatan dan sudah semestinya kita ambil berat. Jika anda terjejas dengan keadaan udara saat ini, bawa diri anda ke hospital berhampiran untuk mendapatkan rawatan. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Set Kanak-kanak
set dewasa

Tetap berwaspada dengan apa jua keadaan. Semoga kita dan orang tersayang dan juga semua warga negara ini akan sentiasa dipelihara oleh Allah dan jauh daripada pelbagai bencana mahupun kesusahan. Aamiin

Klik Disini Untuk Dapatkan Set Vitamin Untuk Kanak-Kanak Hadapi Musim Jerebu

Klik Disini Untuk Dapatkan Set Vitamin Untuk Seisi Keluarga Hadapi Musim Jerebu

Jika anda berminat untuk dapatkan Set Vitamin Untuk Hadapi Musim Jerebu, anda boleh hubungi kami disini atau boleh buat belian terus dengan klik link diatas. Untuk bercakap dan ketahui lebih lanjut mengenai set ini dan yang lainnya, anda boleh hubungi kami dinombor talian yang tertera di bawah ini.

KakNil/ Firdaus

+60176281787

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam