Ibu Mengandung

Bahayakah Keputihan Semasa Mengandung?

Keputihan sering terjadi kepada ibu mengandung. Akan tetapi keputihan semasa mengandung ini juga termasuk keadaan yang normal terjadi. Adanya peningkatan kadar estrogen dan aliran darah ke vagina boleh menyebabkan terjadinya keputihan.

ibu mengandung

Cecair putih ini keluar dari leher rahim yang merupakan sisa buangan dari rahim dan juga vagina, bakteri normal dari vagina dan sel-sel mati dari dinding rahim. Lendir ini akan semakin banyak apabila sudah mendekati masa kelahiran. Keputihan semasa mengandung ditandai dengan keluarnya cecair putih tanpa bau. Akan tetapi pada sebahagian wanita, keputihan ini akan menjadi teruk dan adanya jangkitan.

Jangkitan terjadi ada yang teruk dan ada yang biasa sahaja. Jangkitan keputihan ditandai dengan warna, bau yang agak berbeza dari keputihan biasa. Disaat mengandung perubahan hormon akan berlaku dan apabila ada jangkitan keputihan maka banyak risiko yang akan terjadi untuk ibu dan juga baby. Diantara risiko yang mungkin terjadi pada baby iaitu kelahiran pra matang ataupun berat yang kurang. Diantara keputihan yang terjadi kerana jangkitan seperti adanya kegatalan pada vagina, keluarya cecair yang berwarna kelabu, hijau dan juga sakit saat membuang air kecil.

Keadaan seperti jangkitan di bahagian Vagina ini biasa boleh sembuh dengan sendirinya akan tetapi di sebahagian kes ianya perlukan antibiotik dan juga rawatan yang lebih teliti. Apapun jenis jangkitan keputihan yang dialami oleh ibu ketika mengandung, ianya patut diambik perhatian serius kerana menyangkut kesihatan ibu dan baby dalam kandungan. Untuk itu rawatan haruslah dilakukan dengan segera apabila ibu alami masalah keputihan yang berlarutan.

amalkan hidup seimbang

Untuk itu, pentingnya ibu menjaga kebersihan diri dan juga memastikan untuk sentiasa sihat bebas daripada jangkitan keputihan. Banyak cara yang boleh ibu lakukan agar tidak terkena keputihan semasa mengandung. Diantaranya iaitu dengan sentiasa menjaga kebersihan diri terutama area vagina. Gunakanlah seluar dalam yang terbuat dari material yang menyerap peluh dan juga bersih. Elak menggunakan seluar yang ketat, Sentiasa membasuh kemaluan dengan bersih dan sentiasa kering. Minum air masak dengan cukup, amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang, rajin mengambil buah-buahan dan sayuran, anda juga perlukan makanan tambahan atau pun vitamin semasa mengandung untuk elak masalah ketika mengandung seperti keputihan ini.

Untuk Vitamin atau makanan tambahan, anda boleh mengambil Set Ibu Mengandung untuk bantu masalah yang anda alami. Anda boleh dapatkan info tentang Set Ibu Mengandung Disini.

Selain mengambil Set Ibu Mengandung, anda juga disarankan untuk mengambil tambahan Garlic Complex untuk bantu masalah keputihan yang anda alami.

>>>Klik disini Untuk Dapatkan Set Ibu Mengandung dan Juga Garlic Complex<<<

Apabila keputihan yang anda alami hanya seperti biasa dan tidak menimbulkan bau mahupun kegatalan, maka ianya dikatakan keputihan biasa sahaja. Anda hanya perlu menggunakan pantyliner untuk menyakinkan area vagina sentiasa bersih dan kering agar tidak ada sebarang jangkitan. Tapi apabila anda alami keputihan yang lain dan agak berbau serta muncul tanda-tanda yang tak elok, diharapkan anda segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sepatutnya.

Anda nak info lebih lanjut boleh terus menghubungi KakNil disini.

kaknil/ firdaus call/whatsapp +60176369233

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

One Comment to “Bahayakah Keputihan Semasa Mengandung?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam