Ibu berpantang

Atasi Bengkak Susu Pada Ibu Lepas Bersalin

Tak dinafikan ramai para ibu yang baru bersalin mengalami masalah susu badan membengkak dan terasa amat sakit. Badan akan menjadi demam panas dingin dan rasa tidak selesa. Perkara ini biasanya terjadi setelah 24 ke 48 jam masa lepas kelahiran.

Ibu sihat bayi ceria

Tapi tidak semua ibu mengalaminya. Ada juga yang langsung tidak mengalami masalah bengkak susu ini. Ianya tergantung kepada tubuh badan masing-masing ibu tersebut. Bengkak susu ini terjadi apabila payudara membengkak akibat susu ibu berlebihan dan tak dikeluarkan. Jadi apabila ini terjadi maka payudara akan mengeras dan terasa sangat sakit. Biasanya ibu alami masalah bengkak susu ini kerana bayi tak kerap menghisap dan susu ibu berlebihan dan tak dikeluarkan. Walau bagaimana pun jika ibu alami bengkak susu tidak perlu datang ke hospital ( untuk kes yang tak berat) dan boleh dirawat dirumah. Bengkak susu ini dialami disebelah bahagian payudara sahaja. Sama ada bahagian kiri atau kanan sahaja.

Simptom-simptom yang terjadi masa bengkak susu adalah seperti :

  • Payudara membengkak, keras, dan terasa ngilu.
  • Payudara bengkak dan ada kesan merah dan sakit jika tersentuh
  • Aerola mengeras dan sukar untuk menyusukan bayi
  • Kelenjar dibahagian ketiak membengkak dan sakit jika tersentuh.

Cara yang boleh kita lakukan untuk membantu atau mencegah masalah bengkak susu ini diantaranya iaitu:

  • Terus susukan bayi sebaik sahaja anda bersalin agar bayi terbiasa dan tiada masalah penyusuan
  • Sentiasa memberikan susu badan secara terus
  • Bersihkan payudara selepas mandi, sebelum dan selepas menyusukan bayi
  • Buat urutan sekitar payudara dan tuam dengan tuala suam untuk melancarkan peredaran darah dan melancarkan susu ibu
  • Amalkan makanan seimbang dan juga pentingnya untuk ibu mengambil vitamin untuk membantu ibu lebih sihat dan lebih ceria dalam proses penyusuan bayi.

Jika air susu dah dikeluarkan maka bengkak susu akan berkurangan. Pengambilan ubat tahan sakit diperlukan sekiranya ibu alami sakit atau demam. Saya sendiri ada pengalaman mengenai bengkak susu ini. Ketika melahirkan anak kedua dulu. Memang amat memeritkan. Malam itu rasa demam teruk juga, panas dingin rasa badan. Saya ikuti saran doktor untuk kerap memberikan susu badan pada bayi secara terus dan juga disamping itu saya amalkan Lecithin yang di syiorkan oleh kawan-kawan.

Agen pemecah lemak

Alhamdulillah saya rasakan kelainan dan bengkak semakin surut. Bayi pun lancar menyusu. Lecithin Shaklee ini berfungsi pemecah lemak semulajadi. Selain itu juga Lecithin juga membantu membersihkan darah dan mencairkan lemak menjadi titisan-titisan kecil. Oleh itu Lecithin ini sangat membantu memecahkan lemak ketika bengkak susu terjadi. Lecithin juga amat membantu untuk kuatkan ingatan ibu kerana ada kandungan kolina didalamnya yang baik untuk otak. Secara tak langsung bagus juga untuk otak bayi.

Banyak manfaat Lecithin untuk ibu selepas bersalin. Selain itu juga anda boleh dapatkan Set Bersalin dan Berpantang Shaklee juga untuk menambah lagi tenaga dan cepatkan luka cepat sembuh dan elak daripada meroyan. Serta bantu meriah dan pekatkan susu ibu.

Set berpantang Full

Anda boleh hubungi kami disini untuk dapatkan Lecithin dan juga Set Ibu Berpantang dan Menyusui. Kami menyediakan pos ke seluruh Malaysia termasuk ke Sabah dan Serawak juga pengkhidmatan Cash On Delivery (COD) area Batangkali, Rasa, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung, Ulu Yam dan Genting Highland. Anda boleh hubungi kami untuk dapatkan produk yang anda inginkan beserta konsultasi secera percuma disini.

Nila / Firdaus

sms/ whatsapp +60176281787

fb. Nila Anggraini

Anda ingin mendaftar menjadi ahli Shaklee untuk mendapatkan penjimatan hebat dari kami?

Klik Disini >>>> KLIK DAFTAR AHLI SHAKLEE DISINI

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta dapatkan manfaat lainnya? Jom serta kami disini. Join Qaseh Firdaus Family yang mempunyai ahli aktif dan kelas online secara percuma sahaja dan boleh sesuaikan dengan masa anda.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam