Bahaya Kanser Serviks Yang Patut Wanita Tahu

Pap smear selalu dikaitkan dengan kanser leher rahim atau kanser serviks, kerana test ini merupakan salah satu cara yang berkesan untuk mengesan keberadaan kanser pembunuh wanita nombor dua di dunia setelah kanser payudara. Wanita yang berisiko tinggi mengalaminya adalah wanita yang banyak melahirkan, perokok, dan bagi yang selalu bertukar-tukar pasangan.

Kanser leher rahim adalah sejenis kanser yang 99,7% disebabkan oleh Human papilloma Virus (HPV) onkogenik yang menyerang leher rahim. Gejala kanser ini tidak terlihat  sampai kanser memasuki peringkat yang lebih jauh. Disinilah pentingnya kita melakukan Pap smear. Jika pemeriksaan pap smear ini ditemukan tanda-tanda awal kanser leher rahim, maka peluang untuk bisa menyembuhkannya sangat tinggi.

Kebiasaan Yang Tak Baik Hingga Alami Masalah Kanser Serviks

Selain kebiasaan hidup yang kurang baik, kebiasaan merokok dan kurangnya mengambil vitamin  terutamanya sekali Vitamin C dan Vitamin E dan kurangnya pengambilan asam folat yang menjadi penyebab terjadinya kanser serviks ini. Kebiasaan melakukan hubungan seksual dengan lelaki yang berganti-ganti pasangan juga menjadi satu pemicu penyebab terjadinya kanser ini. Faktor lainnya seperti sejarah keluarga yang memiliki kanser, terlalu sering menggunakan pil perancang dan terlalu kerap melahirkan.

Adapun ciri-ciri wanita yang menderita penyakit kanser serviks ini seperti berikut :

  • Saat melakukan hubungan intim selalu merasakan sakit, bahkan adakalanya disertai dengan pendarahan
  • Mengalami keputihan yang tak normal disertai dengan pendarahan yang tak seperti biasanya
  • Sering merasakan sakit pada daerah punggung/pinggul
  • Pada saat datang haid, darah yang datang sangat berlebihan
  • Saat wanita mengalami peringkat lanjut akan mengalami sakit pada bahagian peha atau salah satu peha mengalami bengkak, nafsu makan menjasi sangat berkurang, berat badan tidak stabil, susah untuk buang air kecil dan mengalami pendarahan spontan.

Dengan melakukan beberapa tindakan yang dapat memperkecil risiko terkena kanser serviks ini, mudah-mudahan kita dijauhkan dari terjangkit atau menderita kanser serviks ini. Dapatkah anda membayangkan perasaan anda jika mengetahui hasil pemeriksaan “papsmear ” anda memberikan hasil abnormal ? Tentulah anda akan merasa risau, manakala anda mendapati bahawa hasil pemeriksaan tersebut abnormal. Tetapi janganlah terlalu risau kerana tidak semua penampakan sel-sel yang abnormal tersebut berarti kanser.

Untuk melakukan tes Pap smear, wanita harus melakukan persiapan terlebih dahulu, seperti tidak berhubungan seksual atau menggunakan produk perawatan kewanitaan seperti tampon atau douche selama 24 jam sebelum tes dilakukan. Tes ini umumnya dilakukan di klinik kesihatan pakar puan atau pun di klinik desa berdekatan. Jangan risau, biasanya proses pap smear ini tidak menyebabkan rasa sakit yang signifikan.

Memang pap smear dapat mendeteksi kelainan-kelainan perubahan sel-sel rahim secara dini. Hanya yang perlu kita ingat adalah seawal mungkin ditemukannya kelainan-kelainan pada pemeriksaan papsmear, maka akan semakin mudah dan cepat kita atasi masalah yang akan timbul. Oleh itu periksakan lah segera diri anda di klinik-klinik berhampiran rumah anda. Agar kesihatan anda tetap terjaga dan dapat dipantau.

Wanita disarankan untuk melakukan tes Pap smear setidaknya setiap tiga tahun sekali, atau sesuai dengan rekomendasi doktor. Tes ini adalah bagian penting dari perawatan kesihatan wanita dan dapat membantu mencegah kanser serviks atau mendeteksi kondisi kesihatan yang memerlukan pengubatan lebih lanjut.

Selain itu mereka yang alami masalah kesihatan seperti ini disarankan agar mengamalkan vitamin untuk bantu lebih bertenaga dan menaikkan sistem imun tubuh badan. Serta mengelak daripada pelbagai jangkitan. Anda boleh amalkan Vita C Plus, Vivix dan juga Vitamin E untuk bantu anda lebih ceria dan sihat. Vitamin ini kaya antioksidan dan mengandungi bahan yang baik untuk menaikkkan sistem imun tubuh badan. Dan ianya bantu merencatkan pertumbuhan sel kanser. Jadi jangan tunggu lagi dapatkan rawatan segera dan jangan lupa untuk amalkan Vitamin anda. Jika anda nak dapatkan Vitamin ini, hubungi kami segera di nombor talian yang tertera di bawah ini.

Bagi anda yang berada di area sekitar Batangkali, Ulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu dan Genting Highland, anda boleh mendapatkan pengkhidmatan Cash On Delivery (COD) dari kami agen sah shaklee. Kami akan berjumpa anda ditempat yang telah disetujui atau kami terus menghantar produk Vitamin Antioksidan seperti Vivix, Vita C Plus dan juga Vitamin E anda terus ke depan pintu rumah anda.

KakNil/ Firdaus No Phone +60176281787, Agen Shaklee Anda.

Anda boleh hubungi kami juga di Facebook dan juga instagram 

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. —
Spread the love
Suri rumah sepenuh masa dengan 3 cahaya mata yang aktif berblog untuk berkongsi kebaikan untuk semua.

Related Posts

Pentingnya Pengambilan Vitamin Untuk Wanita

Bertemu lagi kita di entry kali ini sahabat. Pentingkah vitamin untuk kita sebagai seorang wanita? Tentu Sahaja pengambilan vitamin sangat penting untuk kita setiap hari. Perlu diingat…

Spread the love

Leave a Reply