Semua Tentang Shaklee

Dilema Senggugut Bakal Pengantin

Bila berbicara soal pengantin, pastinya anda akan dapat bayangkan kebahagiaan yang akan dirasakan oleh pasangan pengantin kan ? Menjadi pengantin menjadi impian semua orang, dan tentunya semua bakal pengantin menginginkan tampil cantik dan menarik di majelis pernikahan nanti. Disamping itu pastinya bakal pengantin akan merasa berdebar kerana akan mendirikan sebuah masjid dengan orang yang selama ini belum di kenali adat dan kebiasaan dalaman mereka.

Gambar hiasan

Pada kebanyakan pasangan akan merancang nak anak berapa nanti apabila sudah berumah tangga. Ada yang mahukan anak ramai, ada juga yang mahu 2 atau 1 anak pun cukup dan memadai. Kebanyakan wanita akan mempersiapkan segalanya untuk melangkah ke alam perkawinan. Termasuk lah menjaga kecantikan tubuh badan. Tetapi pada zaman sekarang ramai wanita yang mengalami masalah senggugut, dan biasanya senggugut sangat berpengaruh pada tingkat kesuburan wanita. Maka dari itu agar tiada masalah di masa akan datang baik anda para wanita bakal pengantin mempersiapkan diri anda dari sekarang agar terhindar dari masalah kesuburan ini. 

gambar hiasan

Apakah senggugut itu ? senggugut biasanya dialami oleh golongan wanita yang masih datang haid. Ia sering seringkali menjadi keluhan kerana ia menggangu kerja-kerja seharian dan menjadi sebabutama mereka tidak pergi ke sekolah atau pejabat untuk bekerja. Senggugut ini boleh didefinisikan kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis semasa datang haid. Pelvis adalah tempat dimana rahim, ovari ( kilang telur), dan saluran falopio dan pundi kencing berada.

gambar hiasan dari google

Lebih daripada 60% perempuan remaja mengalami senggugut. Satu dalam 10 wanita mengalami kesakitan yang teruk, sehingga menggaggu aktifiti harian. ia adalah kerap berlaku kepada sesorang yang merokok, mereka yang mengalami akil naligh yang lebih awal, dan yang mempunyai haid yang banyak-banyak. Senggugut jarang berlaku dikalangan wanita yang baru bersalin atau pernah bersalin dan yang menggunakan pil perancang. 

Oleh itu perlunya anda wanita untuk cegah dan atasi senggugut sedari sekarang, jangan biarkan nya mengganggu anda. Apa yang boleh anda lakukan untuk atasi sengggugut diantaranya seprti dibawah ini :

  • Minum air masak yang cukup

air sebenarnya membantu dalam melegakan sakit senggugut ketika haid. Air suam atau panas pun boleh jadi pilihan anda untuk melegakan kekejangan otot semasa senggugut dirasai. Kerana ianya boleh melancarkan peredaran darah dan boleh merehatkan otot yang kejang.

  • Elakkan mengambil minuman berkafein

Kurangkan atau elakkan meminum kafein agar dapat mengurangkan sakit senggugut dan tekanan ketika haid. Minumlah CINCH TEA MIX untuk meredakan senggugut dan anda akan merasa ketenangan.

  • Gunakan Pemanas

Anda boleh membeli kantung tuam atau bantal panas untuk melegakan kekejangan sekitar area sengugut. Jika anda tidak ada kantung pemanas atau bantal panas, anda boleh gunakan air suam dan rendamkan tuala lalu anda boleh tuam ditempat yang berkenaan.

  • Bersenam 

Anda boleh mulai senamn ringan untuk kurangkan kesakita senggugut, memang ketika itu anda merasa kesakitan dan mungkin anda tak berminat untuk bersenam, tetapi dengan bersenam dan menggerakkan badan anda ianya boleh melancarkan peredaran darah anda.

  • Air Halia

Anda boleh masukan hirisan air halia kedalam segelas air suam dan minum dengan kerap. Ianya boleh meredakan demam, simptom selesema, sakit kepala dan sakit ketika senggugut. 

GLA COMPLEX boleh membantu anda melegakan kesakitan ketika senggugut. Ianya juga menentang kanser dan mood swing, sakit payudara dan retensi air. Melambatkan menopause, ianya juga untuk pelangsingan dan menghalang tambah berat badan. Merendahkan kolesterol LDL, pengembangan saluran darah. Dan lain-lain manfaatnya.

gla complex

Jadi belum terlambat untuk anda bakal pengantin untuk mengamalkan tips-tips yang telah dihuraikan. Agar anda menjadi pengantin yang terhindar dari senggugut dan masalah kewanitaan. Mudah sahaja untuk dapatkan dan mulai tips- tips ini bukan. Untuk mendapatkan GLA COMPLEX, anda hanya perlu klik DISINI SAHAJA untuk dapatkannya. Sangat mudah bukan..? Nah tunggu apalagi…dapatkan segera yer.

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 


 CARA JADI AHLI SHAKLEE SECARA PERCUMA


 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : Q
aseh firdaus shoppe , Email : ct_rania@yahoo.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

44 Comments

  1. Saya dtg bulan mmg irregular. Walaupun jarang2 datang, tapi kena juga senggugut. Tapi senggugut saya more to sakit belakang badan dekat ngan tulang belikat.. alhamdulillah lepas consistent amik ostematrix shaklee dah takde dah.

    Reply
  2. masa anak dara memang ada senggugut..tapi xpernah ambik ubat apa…kalo teruk sgt pon..tuam dengan air suam je..tp pernah jugak tak tahan sangat..panaskan iron…lapik ngan selimut..tuam kat perut…tapi sejak kawen..senggugut dah xde..alhamdulillah

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam