Monthly Archives: November 2014

Sikap dan Perbuatan Orang Tua Yang Berbahaya Bagi Perkembangan Anak

Ibu bapa adalah contoh dan panutan bagi anak-anak. Setiap tindakan dan perbuatan kedua ibu bapa secara tidak langsung akan ditiru oleh si anak. Pentingnya bagi kedua orang tua menjaga tingkah laku mereka dihadapan kanak-kanak. Agar kanak-kanak  tumbuh menjadi anak-anak  yang baik dan mempunyai perilaku yang sopan, baik itu dari segi sikap dan tindakan. Terutama sekali bagi si manja yang baru sahaja mengenal alam kehidupan.


sikap orang tua menjadi ikutan kepada kanak-kanak

Orang tua merupakan cerminan kehidupan untuk  anak-anak. Sebab orang tua lah yang mendidik dan membesarkan kanak-kanak  hingga dewasa. Selain itu orang tua juga merupakan sosok yang berperan penting dalam sebuah rumah tangga. Seperti ayah, anak  menjadikannya sebagai seorang yang gagah dan dikagumi. Untuk itu tidak hairanlah kanak-kanak  meniru segala hal yang dilakukan oleh orang tuanya.


simanja cepat meniru apa yang dilihatnya

Setiap perbuatan yang dilakukan oleh anak-anak umumnya  tidak terlepas dari apa yang mereka saksikan dan mereka dengar dari lingkungan  sekelilingnya. Hal tersebutlah yang kemudian mereka cuba realisasikan dengan cara menirunya.

Sebaiknya orang tua tidak melakukan hal-hal seperti berikut ini, agar hal-hal yang berbahaya tidak berlaku dalam perkembangan mental dan fizikal anak-anak

 • Perbuatan atau tingkah laku

kanak-kanak  cenderung meniru perbuatan orang tua mereka. Pastikan anak-anak anda tidak melihat perbuatan  anda yang tidak sepatutnya seperti contoh kecilnya sahaja seperti kentut sembarangan, buang sampah sembarangan, melakukan aksi-aksi berbahaya seperti memanjat ataupun menggunakan senjata tajam dihadapan mereka.

 • Merokok

merokok merupakan kebiasaan buruk bagi seorang ayah dilakukan dihadapan anak-anak. Hal ini juga akan berpengaruh terhadap pola pikir kanak-kanak  yang beranggapan merokok adalah perkara biasa dan diperbolehkan. Anak-anak  akan cenderung untuk berpikir bahawa segala sesutu yang dilakukan orangtuanya didepan anaknya dianggap menjadi sesuatu hal yang legal mereka lakukan. Jika hal ini terjadi maka bahaya yang paling ditakutkan akan terjadi yakni sang anak akan meniru dan belajar untuk merokok. Hal seperti ini sudah banyak dibuktikan saat ini, misalnya sahaja budak sekolah tingkatan 2 atau 3 sudah pun mulai merokok.

 • Bertengkar

Dalam sesebuah rumah tangga memang kerap terjadi permasalahan. Dan pastinya tidak dinafikan akan berakhir dengan pertengkaran antara suami isteri. Baik pertengkaran kecil mahupun besar mungkin pernah terjadi dalam rumah tangga. Namun sebaiknya, seberapa kecil ataupun besar masalah yang dihadapi sebaiknya orang tua boleh menjaga agar tidak di ketahui oleh anak-anak. Sebab hal ini akan membawa kesan negatif kepada mereka. Jika sudah terlalu sering terjadi pertengkaran di dalam rumah tangga dan si anak selalu mendenagr atau melihat sendiri ibu bapa bertengkar akan sangat berbahaya sekali bagi si anak. Mungkin si anak akan merasa tak selesa dan mungkin memiliki hasrat untuk keluar rumah. Jika hal ini terjadi akan muncul dampak yang lebih berbahaya kepada si anak kerana tidak mustahil si anak akan terjebak dalam pergaulan yang salah.


anak permata yang harus dijaga dengan baik

Demikianlah serba sedikit tentang perilaku orang tua yang berbahaya bagi anak-anak yang boleh kita renungkan agar anak-anak  kita tidak menjadi mangsa atas perbuatan kita. Diharapkan anak-anak  kita membesar menjadi anak-anak  yang sholeh dan berprilaku baik. Diharapkan orang tua boleh berhati-hati dalam bertindak agar tidak menjadi contoh yang buruk kepada anak-anak  dirumah.


gambar hiasan

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

Pedas Yang Membawa Banyak Manfaat Bagi Kesihatan

Tahukah anda ? Cabai banyak memiliki banyak khasiat untuk kesihatan kita. Siapa diantara anda yang tak suka pedas? Pasti ramai diantara kita yang tak lalu makan kalau masakan itu kurang pedas kan ? Pelbagai penelitian ke atas cabai ini menyimpulkan bahawa cabai memiliki banyak manfaat untuk kesihatan kita diantaranya mengurangi risiko kanser, menurunkan kadar kolesterol dalam darah dan bahkan dapat menyembuhkan luka.

si merah yang banyak manfaat

Hasil penelitian di Inggeris menemukan, kandungan Capsaicin pada cabai yang menimbulkan rasa pedas, dapat membunuh sel kanser tanpa merusak sel normal. Jadi tidak hairanlah mengapa banyak kes kanser di Mexico dan India, yang masyarakatnya banyak mengkonsumsi makanan pedas, lebih sedikit dibandingkan negera-negara barat, yang masyarakatnya cenderung tak makan pedas.

daun cabai boleh legakan demam panas

Sementara itu, dua penelitian yang dilakukan tim dari Australia juga mengungkapkan menambahkan cabai dalam setiap masakan boleh menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Hasil penelitian tersebut menjelaskan makanan pedas juga boleh menstabilkan kadar insulin dalam darah.

Bagi masyarakat di kampung-kampung, cabai digunakan sebagai penyembuh. Diantaranya dapat menyembuhkan luka dan daunnya dapat digunakan sebagai pereda demam tinggi. Untuk menyembuhkan luka, cabai merah yang dikeringkan dan ditumbuk sampai halus bila ditaburkan pada luka dapat mempercepat proses penyembuhan luka. Ini disebabkan kerana adanya zat Capsaicin pada cabai merah yang menghilangkan rasa sakit.


gambar dari google

Untuk menurunkan panas demam badan, gunakanlah daun pokok cabai. Caranya ambil segenggam daun chili padi, lalu tumbuk sampai halus. Tambahkan 1 sudu minyak selada dan campurkan kedua bahan ini sampai rata. Setelah itu tampalkan ramuan pada ubun-ubun atau di balurkan pada seluruh badan. Selimuti badan pesakit dengan selimut yang tebal. Tak beberapa lama badan akan mengelurkan keringat, sehinga panas badan akan menurun dengan cepat.


Banyak lagi manfaat cabai yang  perlu kita ketahui. Pada entri yang akan datang, insaaAllah saya akan sambungkan kembali. Jadi kepada anda yang nak tahu kelebihan dan penjelasan lebih jauh lagi tentang cabai ini, jangan lupa untuk nantikan kelanjutannya pada entri yang akan datang ya.

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

Bolehkah Bebas Hutang Dengan Hanya Jana Pendapatan Sampingan Dari Rumah

Berjaya hanya dengan buat pendapatan sampingan dari rumah

Salah satu cara untuk bebas dari hutang ialah dengan menjana pendapatan sampingan. Tak kira la pendapatan dari mana, asalkan ianya halal dan mendatangkan hasil yang lumayan. Pada masa sekarang trend dikalangan kita memiliki pendapatan sampingan dengan cara berniaga di talian atau pun secara online. Tentunya dengan memiliki pendapatan sampingan ini membolehkan kita bebas dari hutang dan akhirnya memiliki tabungan yang boleh kita guna untuk masa depan kita kelak.

Tak mustahil kita mendapatkan pendapatan yang lumayan hanya kerana bermula dari rumah. Boleh dilihat ramai peniaga-peniaga online yang memulakan bisnis mereka dari rumah sudahpun bergelar jutawan sekarang ini. Kenapa kita tak manfaatkan peluang ini untuk kembangkan potensi yang kita miliki.

Bagaimana Mahu Dapat Duit Lebih Hingga Boleh Bayar Hutang ?


Sebelum ini saya memang memiliki bisnis online seperti barangan bayi, kanak-kanak dan wanita. Ketika itu anak sulung saya bermasalah dengan pemakanannya, anak saya susah sangat nak menghabiskan makanannya. Dan pada akhirnya saya ternampak satu iklan yang menampilkan kehebatan Meal Shakes boleh bantu naikkan selera makan kanak-kanak. Dari situlah bermulanya saya mengenali Shaklee ini. Kemudian saya belikan Meal Shakes ini untuk anak saya dan memang nampak hasil yang memuaskan. Selera anak saya kembali dan nampak lebih ceria. Dari situlah saya berpikir nak kongsi kebaikan  Meal Shakes ini kepada orang ramai dan memutuskan untuk menceburi bisnis Shaklee secara online. Ditambah lagi bila dilihat syarikat Shaklee adalah syarikat yang sudah lama berdiri lebih 50 tahun dipasaran.


Meal Shakes yang buat saya jatuh cinta pada Shaklee

Bermula lah sesi penulisan saya pada ketika itu. Menulis dalam blog, yang sebelum ini pernah saya buat tetapi hanya untuk suka-suka sahaja, sekarang menjadikan saya lebih ingin menulis lebih dalam lagi. Menulis tentang kebaikan produk Shaklee. Dan berkongsi kepada pembaca blog saya. Potensi Shaklee memang nampak besar dimata saya, tentunya dengan melihat kejayaan -kejayaan teman dan master-master yang telah pun berjaya dalam Shaklee ini.

bergambar bersama Master dalam Shaklee merangkap sebagai mentor saya

Bagaimana anda nak memulakan bisnis ini ? 

Sebenarnya tak susah kalau anda “nak” dan mempunyai keinginana untuk berubah. Dan yang paling penting sekali nak bebas dari hutang dan pelbagai komitmen kan ? Baiklah saya akan terangkan kepada anda.


stater kit yang akan anda terima dengan yuran rm 75


Mula-mula anda hanya kena mendaftar menjadi ahli yang sah. Nak daftar mudah sahaja, hanya berikan komitmen bayaran RM75 dan anda boleh menjadi ahli berdaftar serta merta. Dan tentunya bermulalah pada saat itu perjalanan baru anda. Untuk pengetahuan anda bayaran Rm75 itu bukan untuk saya, tapi adalah bayaran yang dikenakan oleh Shaklee Malaysia sebagai yuran pemprosesan menjadi ahli.buku panduan 

Sangat banyak manfaat-manfaat yang akan anda peroleh seperti:

 • Bimbingan/coaching adalah PERCUMA dan ianya 100% secara online, Kami mempunyai grup support yang juga berjalan secara online, dan boleh berkongsi maklumat dengan ramai lagi rakan-rakan lainnya.
 • Tidak perlukan modal untuk membeli stok . Stok tidak perlu djsimpan di rumah. Jika ada pelanggan yang mahu beli produk, hanya buat belian secara online dan Shaklee akan terus poskan pada alamat pelanggan.
 • Tidak perlu menghadiri kelas,seminar secara berkala. Jika berminat untuk ke kelas ianya adalah kelas yang bermanfaat  dianjurkan oleh Shaklee Malaysia seperti kelas nutrisi untuk belajar tentang produk.
 • Bisnis yang sangat mesra keluarga. Anda boleh berbisnis sambil menjaga anak-anak dan juga masih boleh meneruskan bisnis walaupun anda bekerja di pejabat.
 • Masa yang fleksibel hanya peruntukkan masa 2.3 jam sehari untuk belajar dan mantapkan skill yang akan anda pelajari di dalam group.

 • Kebiasaannya kami akan berkomunikasi melalui group-group secara online. Dan jika ada kelas pun ianya adalah atas permintaan ramai dan keinginan kami sendiri. Sesekali berjumpa sambil minum teh yang kami buat ala-ala “potluck” dimana kami berjumpa sambil makan dan belajar. Ataupun kami akan berjumpa pada sesi kelas nutrisi yang diselenggarakan oleh pakar nutrisi dari Shaklee.

Puan Sarah Pakar Nutrisi Shaklee Malaysia

sesi tanya jawab pada kelas nutrisi

kelas nutrisi

Nah sekarang langkah pertama ada dihadapan anda. Mulailah langkah pertama itu dengan hanya klik link dibawah ini


Side Income Dari Rumah Yang Lumayan


Kalau kita tak mulai dari sekarang, takut nanti terlepas peluang, kalau anda tak cuba sampai kapanpun akan berada pada kedudukan yang sama juga. Baik anda gunakan peluang ini sebaik-baiknya. Mudah-mudahan kajayaan akan menyertai anda.

Saya Adalah Pengedar Shaklee Area Batang Kali

Sms/wassup 0176281787

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini :
 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

Kurus Dengan Teknik Yang Mudah Dan Berkesan Tanpa Bahan Terlarang

Kurus yang sihat adalah dambaan semua orang. Tak kira tua muda, cantik ataupun biasa semuanya nak kurus dan sihat kan. Bahkan adakalanya diantara kita ada yang sanggup mengeluarkan ribuan ringgit hanya untuk mendapatkan tubuh yang kita idamkan tanpa melihat dari sisi kesan dan efek sampingnya.


gambar dari google

Banyak produk kurus beredar di pasaran sekarang ini, tetapi bukan semua produk tersebut menepati ciri keselamatan dan bebas dari bahan terlarang. Banyak juga kita dengar bahwa ubat kurus ada yang mengandungi dadah dan juga bahan terlarang yang boleh mengakibatkan kerusakan organ ataupun menyebabkan kanser. Periksa dan berhati-hatilah mencari dan mengamalkan pelbagai produk dipasaran sekarang ini.bersenam baik untuk kesihatan

Untuk kurus sebenarnya bukan perkara sukar. Semua orang, tak kisah umur, jantina atau pangkat dan kedudukan seseorang mampu menjadi kurus, dengan syarat mestilah kekalkan disiplin dalam pemakanan seharian serta melakukan senaman sekerap mungkin.kurus idaman semua orang

Pada kesempatan kali ini saya akan berkongsi tip-tips yang boleh anda amalkan untuk mendapatkan badan kurus yang anda idamkan, diantaranya iaitu:

Jom kurus dengan sihat

 • Jangan berlapar dalam pemakanan

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar “muscle” (otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisme tubuh menjadi rendah.

 • Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak terasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakkan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL didalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

 • Minumlah air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari

Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisme simpanan  lemak di dalam tubuh sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air pasti anda tidak akan makan dengan banyak selepas itu.

 • Elakkan minuman yang berkarbonat

Minuman yang bergas mengandungi 7-8 sudu gula  dan sangat tidak baik untuk kesihatan tubuh.

 • Elakkan /kurangkan penggunaan garam dalam makanan seharian

Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan penakungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

 • Jangan lewatkan sarapan pagi

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Kerana sarapan pagi menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori.

 • Makan secara perlahan-lahan

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan  dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukkan kepuasan.

 • Makan dengan kerap tetapi dengan jumlah yang sedikit

Biar makan dengan kualiti sedikit daripada makan hanya sekali dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

 • Kunyah makanan kepada cebisan kecil

Kunyahlah makanan kepada cebisan kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

 • Amalkan pengambilan makanan tambahan seperti vitamin yang boleh menjaga ketahanan daya tahan tubuh anda dan membakar lemak yang berlebihan di tubuh badan anda. Anda boleh mengambil Set Kurus Gojes Dari Shaklee yang boleh memecah dan bakar lemak anda, serta membuangnya.

Anda boleh amalkan tips  yang telah dihuraikan kali ini agar anda dapat jadikan amalan dengan harapan anda akan mendapatkan tubuh yang anda idamkan.

set kurus awesome dari shaklee tanpa bahan kimia

Jika anda inginkan kurus dengan mengamalkan makanan tambahan yang sihat dan natural tanpa bahan kimia, anda boleh mengamalkan set kurus awesome dari Shaklee ini. Anda boleh sahaja mendapatkan set ini disini, sangat murah dan dengan harga yang sangat berpatutan. Jika anda berminat, anda boleh dapatkannya disini, sangat mudah bukan ? jom sihat tanpa bahan kimia. 

 beli sekarang juga.jpg

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini :
 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

Kepentingan Lecithin Nyata Diperlukan Untuk Badan Anda

Sebelum ini pasti dikalangan anda semua ada yang belum mengetahui apa sebenarnya Lecithin ini. Lecithin adalah sebagai agen pemecah lemak  (fat emulser). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

gambar dari google

Apa yang terdapat dalam Lecithin ?

 • Kandungan yang terdapat dalam lecithin seperti
 • Asid linolik (essential fatty acid) amat diperlukan oleh badan, tetapi badan kita tidak boleh menghasilkannya jadi ia perlu diambil melalui diet harian kita.
 • Kolin, satu komponen neurotrasmitter.
 • Asetikolina yaitu bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak dan sistem saraf.
 • Inositol, sebagai komponen ufama membran/selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Lecithin

Kegunaan Lecithin sangat banyak sekali untuk tubuh badan kita, diantaranya yaitu

 • Untuk proses metabolisme, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
 • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolesterol
 • Menurunkan total serum cholesterol  dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
 • Membantu kawal paras tryglycerides
 • Membantu memecahkan  lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluh – pembuluh darah
 • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

gambar dari google

Lecithin  penting untuk fungsi otak
Acetylcholine penting untuk fungsi otak  seperti berpikir, ingatan  konsentrasi, menentukan kita berdiri, makan, bercakap, tidur, penghadaman dan lain-lainnya.

Acetylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan  dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi -fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak, fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasilkan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.

lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine, kerana 30 % otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver ) adalah lecithin.gambar dari google

Lechitin amat diperlukan untuk mereka yang uzur atau sudah tua oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua. Lecithin juga berfungsi mengurangkan berlakunya masalah pembuluh tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengat sendi dan sejuk kaki. Lechitin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman. Manakala untuk sel pula lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan  lemak dari makanan ke sel-sel. Choline dan lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita. Lechitin juga baik untuk perlindungan sistem jantung kita.


jantung kita
gambar dari google

Begitu banyak manfaat lecithin untuk tubuh badan kita, oleh itu amalkan lah pengambilan Lecithin untuk anda dan orang tersayang. Anda boleh buat belian Lecithin disini hanya dengan klik gambar dibawah ini sahaja, sangat mudah bukan ? jadi tunggu apalagi pesan sekarang. 

 beli sekarang juga. jpg

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

Rawat Kayap Segera Sebelum Terjadi Komplikasi Yang Teruk

Kayap juga dikenali sebagai herpes zoster dalam istilah perubatan. Ianya sejenis penyakit kulit saraf yang disebabkan oleh jangkitan virus varicella zoster ( VZV). Kayap selalunya menyebabkan keradangan satu urat saraf ( dermatone ) pada satu bahagian badan sahaja iaitu bahagian dada (thoraric) dan muka (trigeminal). Pesakit akan rasa sakit, kebas dan panas.


gambar dari google

Risiko-risiko utama panyakit kayap adalah:

 • Umur yang semakin meningkat (lebih daripada 50 tahun) dimana ketahanan sistem imun berkurangan 
 • Kelemahan sistem imun (pertahanan badan) kerana pelbagai sebab seperti jangkitan kuman human immunodeficiency Virus (HIV) dan kesan ubat -ubatan (seperti ubat steroid).

Sepanjang hayat seseorang itu lebih kurang 10 % hingga 30 % akan menghidapi penyakit ini.

Penyebab penyakit kayap adalah pengaktifan virus varicella zoster. Virus ini mula menghuni badan seseorang pesakit apabila dia  menghidapi penyakit cacar air (chickenpox), selepas cacar air sembuh, virus ini berhibernasi di dalam pusat saraf (ganglion). Apabila sistem imun menjadi lemah, ia menjadi aktif semula. Ia menyerang urat saraf dan menyebabkan keradangan saraf tersebut.

gambar dari google

Gejala dan Tanda – Tanda

 • Kayap selalunya menyebabkan  keradangan satu urat saraf (dermatome) pada satu bahagian badan sahaja. Ia lazimnya melibatkan bahagian dada (thoracic) dan muka (trigeminal).


 • Tanda terawal penyakit ini adalah rasa sakit, kebas dan panas dibahagian urat saraf yang terlibat, dengan demam, keletihan dan sakit kepala. Simptom tersebut dialami sebelum tanda-tanda  kulit timbul. Ia lazimnya dialami oleh 80% pesakit. Ia akan berterusan untuk 3 hingga 5 hari.

 • Pada urat saraf yang terlibat, tanda pertama adalah tompok-tompok  kemerahan yang menyakitkan. Selepas 1 hingga 2 hari, timbul gelembong -gelembong air yang kecil. Air ini di dalam gelembong-gelombong tersebut berwarna kekuningan. Dua hari kemudian, air tersebut akan menjadi semakin keruh dan akhirnya gelembong-  gelembong tersebut akan kering. Kulit kering (crusts) tersebut akan jatuh dengan sendiri dalam masa 1 hingga 2 minggu yang berikutnya.

Jika anda didapati menderita penyakit ini, jangan ambil mudah dan anda perlu mendapatkan rawatan segera bagi mengelakkan terjadinya komplikasi seperti berikut ini :

 • Jangkitan kuman

Jangkitan kuman mahupun bakteria serta pendarahan pada gelembong air di kulit antara yang akan dihadapi. Kadang – kadang gelembong itu mungkin merebak ke kawasan lain. Ini selalunya berlaku kepada pesakit yang lemah sistem imunisasi . Pesakit ini mungkin mengalami tanda-tanda  kulit untuk jangka masa berpanjangan.

 • Akan menjadi Buta

Jika kayap melibatkan bahagian muka, mungkin memberi kesan kepada mata termasuk menjadi buta dan kepada saraf facial menyebabkan paralisis otot-otot  muka (facial palsy). Kadang -kadang, kayap akan menyebabkan keradangan organ dalaman termasuk otak (meningoencephalitis), jantung (carditis), paru-paru (pneumomitis) dan usus (enterocolitis).

 • Sakit Berpanjangan

Komplikasi kronik yang lain adalah post herpetic neuralgia (kesakitan pada bahagian urat saraf yang terlibat untuk jangka masa yang panjang). Komplikasi itu selalunya dialami pesakit yang lebih tua (65 tahun keatas). kesakitan ini akan berterusan dan menjejaskan kualiti hidup pesakit. Komplikasi lainnya termasuk mata (keradangan mata dan menjadi buta) dan urat saraf tunjang.

Jika anda menghidapi penyakit ini, segeralah mendapatkan rawatan untuk mempercepat penyembuhan dan mengelakkan terjadinya komplikasi penyakit. Pada kesempatan ini saya ingin berkongsi cerita dengan anda, ada seorang customer yang membelikan Vivix untuk ibunya yang menderita penyakit kayap, dengan ijin Allah penyakit kayap yang diderita ibunya akhirnya pulih sepenuhnya. Vivix bukan sahaja untuk atasi penyakit kronik macam kencing manis, darah tinggi, kanser dan jantung bahkan ianya juga boleh tolong atasi penyakit kayap. InsaaAllah dengan ijinNya semua penyakit akan boleh diubati. Jom lihat testimoni dibawah ini. 

testimoni pengguna vivix atasi kayap

Didalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan ia memberi impak kepada empat mekanisme utama penuaan pada tahap seluler, yaitu: 

 • Melindungi dan membaiki seluler DNA
 • Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
 • Menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru mitochondria)
 • Melmbatkan pembentukkan protin AGE ( advanced Glycation End products).  

Vivix  meningkatkan tahap tenaga seluler

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

Dimanakah anda boleh dapatkan Vivix ini ? Anda boleh mandapatkan vivix disini, dengan sekali klik sahaja. Sangat mudah bukan? nah tunggu apalagi, pesan sekarang ya. Untuk kesihatan anda dan seisi keluarga. beli sekarang juga.jpg

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

Pentingnya Minyak Ikan Untuk Kesihatan Yang Perlu Anda Ketahui

Apakah anda tahu kepentingan mengambil minyak ikan untuk kecerdasan minda anak anda ? Minyak ikan sangat diperlukan untuk sel -sel otak berhubung. Secara umumnya minyak ikan sering disebut minyak Omega 3 yang bermanfaat bagi perkembangan sel otak, organ penglihatan dan tulang, serta menjaga sel-sel pembuluh darah dan jantung yang tetap sihat. 

Omega Guard baik untuk perkembangan kanak-kanak

Omega Guard Shaklee ialah salah satu contoh minyak ikan terbaik di dunia yang diekstrak dari ikan laut air sejuk diperairan negara Jepun. Ianya dihasilkan melalui suatu proses penyulingan prorietari tiga molekul untuk mengestrak asid lemak omega 3 yang paling tulen dan paling semulajadi. Banyak sangat manfaat Omega Guard yang perlu anda ketahui dan ianya sudah saya terangkan pada entry sebelum ini.

Omega Guard


Kenapa ikan laut air dalam ?

Pada tahun 1970, seorang saintis Amerima, pemenang Nobel Price, telah menemui satu rahasia : penduduk Eskimo yang hidup dalam persekitaran yang berbeza mempunyai tahap kesihatan yang berbeza.


gambar dari google

Orang Eskimo yang hidup di Greenland, Denmark yang bekerja sebagai nelayan tidak menghidapi masalah jantung, lelah, tekanan darah tinggi dan kencing manis. Manakala, kaum Eskimo yang menetap di Amerika utara yang bekerja sebagai pemburu  dan makanan utama mereka ialah daging yang mengandungi banyak kolesterol, mengahadapi banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung.organ jantung 

Penyelidikan lanjut mengenai ikan air laut sejuk menunjukkan ikan air laut mengandungi asid lemak tidak tepu sangat  tinggi, iaitu EPA dan HDA yang boleh merendahkan lemak dalam darah, menurunkan pengumpulan platlet darah dan melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahan kulit dengan berkesan.gambar dari google

Oleh itu penting bagi kita untuk mengambil Omega Guard sebagai makanan tambahan setiap hari. Untuk kesihatan yang baik. Omega Guard diperlukan untuk pembakaran lemak yang jahat dalam tubuh badan kita. Pengabilan secara komsisten akan dapat mendatangkan hasil yang anda inginkan. 

testimoni pengguna

Sempena bulan promosi Omega Guard kali ini, anda boleh mendapatkan Omega Guard dengan belian 6 botol percuma 1 botol dan belian 2 botol menapakan less 5% lagi. Sangat berbaloi-baloi jika anda dapatkan sekarang ini, dapatkan segera.


Rujukan : Buku nutrisi shaklee

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 


 join ahli shaklee sekarang. png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe  Email : [email protected]

Meriahnya Acara Perpisahan Menyambut Cuti Sekolah di Tadika Alfa Omega

Hari Jumaat yang lepas, telah berlangsung acara party perpisahan menyambut cuti sekolah untuk semua murid di Tadika Alfa Omega yang sangat meriah dan penuh kesederhanaan. Semua murid dan guru-guru sangat bergembira. Bagi murid 6 tahun, hari itulah hari perpisahan bagi mereka dengan semua guru kerana harus melanjutkan sesi persekolahan pada peringkat seterusnya. iaitu menjadi murid baru di darjah 1 pada sekolah yang baru.


murid-murid bergambar bersama sebagai kenangan
murid-murid menikmati kek


Suasana sedih menyelubungi hati guru-guru kerana berpisah dengan murid-murid yang selama ini mereka bimbing. Tentunya perasaan itu turut dirasai oleh para murid-murid. Lain pulak bagi murid 4 tahun dan 5 tahun tentunya berseronok dengan cuti yang akan menjelang. 

murid 6 tahun bergambar bersama guru sebagai kenangan mereka

murid 4 dan 3 tahun bergambar bersama
Teacher Jo begitu bersemangat

Anda pasti tertanya-tanya apa tu dalam plastik yang berwarna orange dan putih itu ? Sebenarnya dalam plastik  itu ada pelbagai makanan dan snack yang diberikan oleh pihak Tadika Alfa Omega dan juga para orang tua murid kepada semua murid-murid.Teacher Lily membahagikan snack kepada murid


para murid begitu seronok mendapat pelbagai snack


Guru membahagikan semua makanan kepada semua murid untuk dibawa pulang ke rumah. Macam-macam ada seperti gula-gula, roti, buah, keropok, cokelat dan lainnya. Tentunya semua murid sangat seronok dengan semua hadiah yang diberikan guru. 

sesi bergambar bersama para guru

para Guru nampak sangat ceria

Pada hari itu semua murid sangat ceria dan bersemangat sekali. Guru-guru  pun mengundang para orang tua murid untuk menghadiri party tersebut. Sesi bergambar pun sangat mengujakan para murid. Seronok sekali mereka menjadi model hari ini. Rania dan papa bergambar bersama Teacher Bunny dan Teacher Jo

Tadika Alfa Omega memang sangat menitik beratkan hubungan yang erat antara orang tua murid dengan pihak sekolah. Kerjasama yang baik antara guru-guru dan orang tua, tentunya boleh membentuk pribadi kanak-kanak yang pintar dan cergas. Memang sangat seronok dapat berkenalan dengan guru-guru di tadika Alfa Omega ini. Mereka sangat ramah dan penuh kasih sayang kepada kanak-kanak. Bagi anda yang tercari-cari sekolah untuk anak-anak anda yang berumur 2 sampai 5 tahun, sangat sesuai untuk menempatkan anak-anak anda disini. Tentunya bagi anda yang tinggal berdekatan area Batang Kali. Dan kepada ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak istimewa, tadika alfa omega pun membuka kemasukan bagi tahun ajaran baru ini. 

bergambar bersama guru dan orang tua murid

Cerita tentang cuti persekolahan mereka belum lagi kita sentuh, kemanakah percutian mereka tahun ini ? Sepertinya mereka pasti sudah ada rencana sendiri-sendiri dengan orang tua masing-masing. Seperti Rania dan Rayyan telah pun memulai percutian mereka sejurus selepas pulang dari sekolah dengan pergi melawat Karnival upin ipin picc putrajaya. Semoga percutian teman-teman yang lain berjalan dengan lancar dan selamat bercuti kepada semua, jangan lupa untuk berkongsi gambar nanti dengan kami.


Sangat seronok sekali ujar Rania dan Rayyan pergi ke karnival itu. Boleh berjumpa dengan upin &  ipin serta tokoh kartun yang lainnya. Ingat kawan-kawan, karnival ini hanya berlangsung 3 hari sahaja. Maka kepada kawan-kawan  yang nak menyaksikan banyak aktiviti bersama upin & ipin, cepat-cepat lah datang yaa.

Rania dan Rayyan murid Tadika Alfa Omega bercuti ke Picc

Pada tahun ini ada 4 orang murid autisme yang belajar di Tadika Alfa Omega. Dan semuanya memiliki kemajuan yang sangat pesat sekali ujar pengetua tadika iaitu Teacher Bunny. Tak kalah hebatnya juga murid yang lain turut sama menampakkan perbezaan lebih kreatif dan lebih bersemangat.


Teacher Bunny

Tadika Alfa omega sudah lebih 10 tahun didirikan, dan memiliki ramai guru yang berpengalaman. Jika anda tinggal berdekatan  sahaja, anda boleh bawa kanak-kanak anda untuk sekolah disini seawal umur 2 tahun. Dan pendaftaran untuk murid baru sudah pun bermula. Tadika alfa omega ini beralamat di batang kali dan sangat mudah sekali untuk mencari alamatnya. Masa persekolahan seawal jam 8 pagi hingga 12 tengah hari. isnin sampai dengan jumaat. Cuti seperti biasa iaitu pada hari sabtu dan ahad. Anda boleh mendaftar untuk kemasukan baru di tadika Alfa Omega yang beralamat di No. 1, jalan semarak 1D, Bandar Baru Batang Kali, 44300, Batang Kali, Selangor. Atau boleh menghubungi teacher Bunny 012-2694129, dan Teacher Jo di 012-2732178. 

tadika alfa omega

Saya adalah salah seorang orang tua murid Tadika Alfa Omega ini, dan sangat berterima kasih sekali kepada semua guru-guru yang telah mengajar pelbagai kemahiran dan pelajaran kepada anak saya. Dulu semasa baru masuk bergabung dengan Tadika Alfa Omega, anak saya enggan untuk ke sekolah dan malas untuk belajar tetapi setelah beberapa lama Rania pun menjadi begitu bersemangat dan rajin belajar. Perubahan dari sikap dan tingkah laku sangat terlihat sekali perbezaannya sekarang. Kami sebagai orang tua sangat gembira sekali. Terima kasih kepada semua guru-guru Tadika Alfa Omega. 

Akhir sekali saya ucapkan selamat bercuti kepada semua, sampai jumpa lagi di awal tahun hadapan. Berjumpa kembali di Tadika Alfa Omega. Semoga semua bergembira pada cuti tahun ini dan jangan lupa untuk kongsi cerita percutian anda nanti.

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini :  

 join alhi shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe  Email : [email protected]

Karnival Upin Ipin Picc Putrajaya 2014 Semakin Meriah

Karnival yang di nanti-nantikan kembali lagi pada tahun ini, pasti kanak-kanak seronok nak datang. Bagi peminat Upin dan Ipin sudah pasti tak sabar nak datang kan? Karnival upin ipin ini setiap tahun diadakan oleh ‘lescopaque Production bersama anak syarikat LC Merchandising dan juga para peniaga lainnya.


PICC PUTRAJAYA

Tahun ini karnival upin & ipin diadakan sangat meriah di Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya pada 21 hingga 23 November 2014. Kali ini kami sekeluarga datang pada hari pertama iaitu 21 November hari Jumaat, setelah pulang dari sekolah mengambil Rania. Kebetulan hari ini hari terakhir bersekolah dan mulai cuti esok hari sampai awal tahun. Tak sabar nak berjumpa Upin & Ipin.

Rania bergaya di depan poster Upin & Ipin

Kami bertolak dari rumah pada sebelah petang dan kira-kira 2 jam perjalanan dari rumah. Alhamdulillah  perjalanan lancar walaupun ade sedikit kepadatan lalu lintas. Sesampai disana parking penuh dan kami terpaksa mencari kekosongan. Setelah beberapa lama mencari akhirnya dapat juga parking yang kosong. Tanpa menunggu lama, kami pun bergerak ke tempat karnival itu.

Concourse level tempat acara diadakan

Pertama kami naik lift ke Concourse level dan menuju ke dewan B dimana karnival itu diadakan. Dalam lift pun kami terpaksa berasak-asak kerana ramai peminat Upin & Ipin mulai beranjak pulang dan ada juga yang baru datang seperti kami. 

pemandangan di pintu masuk dewan  B

Nah disini pintu masuk ke dalam dewan. Masa ni peminat ipin &Ipin memang sangat ramai. Dan sangat meriah acara di dalam dewan ini. Macam-macam aktifiti yang dilaksanakan. Tanpa melengahkan masa kami pun melangkah masuk ke dalam. Perlu anda ketahui, kerana tersangat ramai orang disini ada juga terdengar suara-suara ibu bapa memanggil anak-anak mereka yang tak nampak, mereka memanggil nama anak mereka yang mungkin berlarian kesana- kemari. Oleh itu perlu anda menjaga anak-anak anda apabila berkunjung kesini untuk mengelakkan kejadian yang kita tak inginkan berlaku. Jangan kerana anda leka sampai anak anda hilang dan tak tahu kemana pergi. Senantiasa pegang dan jaga pergerakan anak anda. 

kemeriahan di dalam dewan 

Inilah pemandangan yang kami dapat sejurus masuk ke dalam dewan. Mereka tengah melaksanakan aktifiti berkenalan dengan tokoh Upin & Ipin dan melontarkan beberapa pertanyaan kepada pengunjung yang hadir. 

sangat meriah suasan di dalam dewan ini

Karena tidak mahu bergambar di depan pentas, akhirnya Rania dan Rayyan mengambil gambar di tepi pentas sahaja. Kerana mereka tidak suka berasak-asak dan suasana yang sangat bising. Tak apa lah bergambar disini pun boleh, janji kan ada gambar Upin & Ipin. 

Rania berpose dengan Rayyan
ramai pengunjung yang duduk di lantai menonton pertunjukan 

Lihat sahaja kat gambar ini, sangat meriah dan penonton sangat antusias melihat persembahan upin & ipin di atas pentas. Kerana sangat ramai pengunjung kami hanya berdiri jauh dan melihat aktifiti yang berdekatan sahaja. Maklumlah kami ada membawa seorang bayi kecil yang agak takut dengan pembesar suara yang bising. 

kami disini

Disini pelbagai aktiviti diadakan seperti penampilan istimewa pertama kali watak-watak dari animasi Puteri dan Pada zaman dahulu dan ada juga watak Ultraman Ribut. Memang sangat banyak aktifiti, selain itu juga banyak boot-boot yang menjual pelbagai barangan Upin&Ipin dan juga minuman serta cendramata dan lainnya. 


berpose di hadapan watak Pada Zaman Dahulu

Ada juga aktiviti meniru suara watak upin & ipin, bagi anda yang mempunyai keahlian kelab upin & ipin, sangat banyak hadiah menanti anda. Kepada yang belum sign in ahli kelab upin & ipin, ada baiknya anda mendaftar ahli kelab upin & ipin dahulu agar dapat menikmati pelbagai keistimewaan dalam karnival ini. Ada satu sudut saya ternampak tempat untuk bergambar bersama upin & ipin, jadi jangan lewatkannnya. 

botol minum Upin & Ipin

set melamine Upin & Ipin

Diantara barangan upin & ipin yang menarik perharian rania. Sempat juga membeli beberapa barangan Upin & Ipin sebagai kenangan pada karnival Upin & Ipin tahun ini. Setelah lama menikmati penampilan Upin &  Ipin  kami pun bersiap nak balik rumah, kerana Rania dan Rayyan dah penat berjalan di sekitar dewan berkenaan. Selasai lah pengembaraan karnival upin & ipin tahun ini, mudah-mudahan kami boleh datang lagi pada karnival upin & ipin yang akan datang. 


restaurant Ikan Bakar Tasik Empangan Putrajaya

Sebelum pulang kami singgah di restaurant  ikan bakar seri empangan putrajaya yang menyediakan ikan bakar. Kerana perut pun dah lapar kami terus ke sasaran. Di restorant ini kami makan ikan stim, lala, sayur ,tomyam ,sup cendawan dan telur dadar. Cukup untuk mengisi perut sambil menikmati pemandangan tasik yang menawan. 

pemandangan yang menawan dari restaurant

Diantara gambar masakan yang kami pesan pada petang itu. Tak sempat nak ambil gambar semua makanan yang dipesan kerana sudah terlupa dek asik melahap hidangan. Jadi hanya sempat mengambil beberapa sahaja. Kalau anda berkesempatan datang ke Putrajaya, singgahlah ke restaurant ini. Ada kemudahan surau disediakan, jadi anda boleh bergegas sholat bila tiba waktunya. 

Lala masak Chili

ikan bawal emas stim

Cukup tenang makan disini kerana menghadap pemandangan terus ke tasik dan bila malam menjelma anda akan disuguhkan oleh lampu-lampu bangunan dan jembatan yang indah. Tentang makanan di restorant ini sangat sesuai kepada anda yang menjaga pemakanan yang sihat dan seimbang. Nak tahu rasanya makananya bagaimana, anda kena datang sendiri dan cuba ya. 

Selepas lama singgah di Putrajaya, akhirnya kami pun bergegas pulang kerana malam telah larut. Semoga di lain kali kami mempunyai kesempatan untuk melawat Putrajaya lagi, kepada anda peminat Upin & Ipin marilah datang ke karnival ini, begitu banyak aktiviti yang anak-anak anda dapat lakukan untuk perkembangan mental dan fizikal mereka. Aktifiti luar seperti ini sangat baik untuk perkembangan kanak-kanak kita. Disamping tetap memberikan pemakanan yang sihat dan seimbang, kanak-kanak perlu juga beriadah dan berinteraksi dengan orang lain. Omega Guard baik untuk pekembangan si manja anda


Jangan lupa kepada anda ibu bapa di luar sana tentang Promosi Omega Guard November beli 6 percuma 1 botol dan beli 2 botol dapat less 5% yang akan berakhir tak lama lagi, jadi jangan lupa untuk buat pembelian sebelum akhir bulan ini  untuk dapatkan haga yang special. 

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

Phat Phet Teman Sejati Nasi Putih Panas

Hari ini rasanya nak kongsi satu resepi kat kawan-kawan  semua. Dah lama nak buat resepi ni, tapi tak berkesempatan. Kali ini saya buat sempena ade ayah mertua yang berkunjung ke rumah kami. Ayah nak makan pat pet. Apakah phat phet ini ?


Phat Phet

Phat phet makanan yang berasal dari Thailand. Masakan ini berasaskan daging, apabila anda adalah seseorang yang alergik daging atau tak suka makan daging, anda boleh ganti dengan ayam. Tanpa panjang lebar saya teruskan sahaja dengan bahan-bahan  yang boleh anda sediakan diantaranya yaitu;

Bahan yang harus di haluskan

  Kunyit
  Bawang merah
  Bawang putih
  Serai
  Chili padi
  Belacan

  bumbu yang dihaluskan

   Daging yang sudah direbus dan dipotong slice

  daging yang dipotong slice

  Kacang panjang yang di potong lebih kurang dalam 2.5 cm panjang

  potong  agak-agak 2,45 cm 

  Daun limau
  Garam dan penyedap rasa secukupnya

  Baiklah pertama kali kita boleh tumiskan dulu bahan yang telah dihaluskan tadi. Tumis sampai naik harum dan masukan daun limau. Setelah naik harum anda boleh masukan kacang panjang. Anda boleh gaulkan  hingga kacang  panjang agak setengah masak, lalu masukan daging yang telah di rebus dan dihiris tipis tadi. Kacau sampai bumbu meresap dan masukan garam dan penyedap rasa secukupnya. Kecikkan api dan kacau sampai kelihatan sudah rata dengan bumbu. Apabila nampak bunbu sudah meresap ke dalam daging, anda boleh tutup api dan hidangkan menu anda di meja makan. Sangat mudah sekali bukan..? Semua orang boleh guna resepi ini untuk menu makan siang anda.

  Kacang panjang boleh anda ganti dengan cendawan bila anda tidak menyukai  kacang panjang. Sampai  disini dulu resepi saya kali ini. Mudah-mudahan  anda semua boleh mencubanya di dapur masing-masing. Anda boleh makan hidangan Phat Phet ini dengan nasi putih panas, tomyam ataupun sayur kangkung. Memang menyelerakan, selamat mencuba. 

  Phat Phet

  Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

   join ahli shaklee sekarang.png

   ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]