Sekurang Kurangnya 400 mcg Asid Folik Yang Di Perlukan Untuk Ibu Hamil

Begitu pentingnya pengambilan asid folik kepada ibu hamil. Asid folik sangat penting dalam pembentukan otak dan sistem saraf tunjang kita. Kecacatan  contohnya anencephaly (ketiadaan tempurung kepala), Spina bifida (penyakit saraf tunjang), boleh diturunkan risikonya dengan pengambilan asid folik seawal sebulan sebelum hamil.

Ini bermakna mana-mana wanita yang sudah bersedia untuk hamil disarankan untuk mengambil pil asid folik ini. Malah, wanita yang pernah melahirkan anak dengan kecacatan di atas disarankan memulakan pengambilan pil asid folik ini tiga bulan sebelum hamil. Ia hendaklah diteruskan sehingga kehamilan berusia tiga bulan. Selepas itu, memandangkan pembentukan otak dan sistem saraf sudah selesai, asid folik tidak lagi memberikan kesan pencegahan kecacatan ini.



bayi yang kekurangan asid folik

Asid folik menolong bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub nueral) seperti Spina bifida

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang meliputi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. 

  • Dalam 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu adalah sangat penting untuk mengambil asid folik setiap hari pada masa itu. 
  • Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke -13 kehamilan, anda sudah boleh berhenti mengambil asid folik, namun jika anda ingin terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda. 

Spina Bifida yang dialami bayi

Sangat penting bagi ibu mengandung untuk mengambil asid folik agar bayi yang dilahirkan sihat dan sempurna, jadi apa salahnya anda mengambil asid folik ini. Anda boleh juga mendapatkan keperluan asid folik dari B Complex Shaklee yang sangat mudah anda dapatkan. 



B Complex with Folic Acid


Kenapa anda perlu ambik B Complex Shaklee ?


Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semula jadi yang pertama di dunia sengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semula jadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik. 
B Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. 
Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil Vtamin B Complex setiap hari. 

Bagaimanapun, tidak salah jika anda ingin melanjutkan pengambilan asid folik. Kerana ada kajian melaporkan pengambilan asid folik oleh orang dewasa dapat membantu mengurangkan  risiko nyanyuk dan menghilangkan tekanan.

banyak manfaat B Complex untuk kesihatan anda

Harga asid folik pun tak mahal dan masih boleh terjangkau oleh anda. Dos yang disarankan adalah sekurang-kurangnya 400 mcg. Terdapat dua jenis persediaan iaitu dos 400 mcg dan dos 5,000 mcg ( 5mg). Anda dinasihatkan mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari sebaik sahaja nak merancang kehamilan. Kemudian teruskan mengambil untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Baik juga jika anda makan makanan yang kaya dengan folat. 

Anda boleh dapatkan B Complex disini tanpa harus mencari kemana-mana, sangat mudah bukan. Anda boleh membuat pembelian dengan hanya klik sahaja di gambar. Pihak Shaklee akan menghantar pesanan anda terus ke address yang anda berikan melalui kurir. Sangat mudah bukan…? jadi tunggu apalagi, pesan sekarang juga. 

 beli sekarang juga.jpg

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20% Anda ingin mengetahui cara daftar ahli Shaklee..?? Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini :

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : [email protected]

This Post Has 18 Comments

  1. Nila Anggraini

    Jangan lupakan asid folik untuk anda ibu mengandung di luar sana…..asid folik sangat dierlukan untuk bayi dalam kandungan anda. Dapatkannya dalam B Complex shaklee hari ini.

  2. Aju

    Wanita yang sedang merancang untuk hamil perlu ambil B-Complex dari sekarang. At last adik ipar saya pun dah start mengambil B-complex setelah beberapa bulan memaksa. Alhamdullilah..

    Jom layari blog [email protected] untuk entriKenapa tidur perlu ikut jadual

  3. Akak Vitamin

    YaAllah ngerinya.. walau hanya kurang asid folik boleh jadi gitu..

  4. kesedaran perlu ada utk bakal ibu..ramai yang mengadu tak suka bau suplemen asid folik, namun akibatnya jauh lebih dahsyat daripada skeadar bau..info yg jelas dan padat, thank you for sharing

  5. Asid folic sangat penting kepada wanita walaupun bukan ketika mengandung. Tapi sedihnya ada juga ibu-ibu di luar sana yang skip acid folic dengan alasan loya nak makan. Kesian pada baby yang menderita di atas ketidak prihatinan seorang ibu.

    Tabungan Pertama Bayi

  6. Nila Anggraini

    Betul sekali tu dear…ibu hamil harus dapat asupan asid folik yang cukup untuk perkembangan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan agar terhindar dari kecacatan.

  7. Nila Anggraini

    Kena ambik juga b complex ni….zaman sekarang macam-macam hal boleh berlaku kerana pemakanan dan gaya hidup kita.

  8. Nila Anggraini

    Memang harus diambil perhatian untuk kita semua. Ya memang ngeri kan kak vitamin..?

  9. Nila Anggraini

    Bau tu no 2 la kan kak lia..? yang penting kesihatan kita….nak sihat kena korban semua bende yang kita tak suka….suka tak suka kena balun juga….

  10. Nila Anggraini

    Ya betul tu illa…terlalu ramai diantara kita yang ambik mudah dan menyesal kemudian hari. Ada yang dpt asid folik dari klinik malah dibuang dengan alasan takut baby besar..padahal sebenarnya itu suatu keperluan baby…

  11. Unknown

    B Complex Shaklee mengandungi kesemua vitamin B yang diperlukan. Ibu-ibu hamil harus ambil asid folik setiap hari.sangat penting tau.
    Ada juga org tua cakap tak elok ambik sebab vitamin tu bewarna kuning.takut anak lahir kena demam kuning..itu semua auta.!!
    Demam kuning berkaitan dengan darah ibu bapa Okey! Bukan vitamin warna kuning

  12. keciksangat

    xsanggup rasanya nak tgk bayi dalam keadaan yg begitu.. ibu ketika hamil perlu lebih peka terhadap msalah ini…

  13. Nila Anggraini

    Ya betul tu dear Zoe…kita kena bijak dalam hal ini. Semua cakap-cakap tu hnya auta…b complex baik untuk kita semua bahkan untuk yang bukan mengandung. Kerana boleh menjadikan badan kita sihat dan jauh dari kemurungan dan tekanan.

  14. Nila Anggraini

    Ya betul tu…..kasihan bayi kalau kita tak ambil berat tentang asid folik ni.

  15. Nila Anggraini

    itula nurul …kadang ibu mengandung ni mengganggap pengambilan asid folik suatu yang biasa, padahal efeknya sangat besar.

  16. Cantik betul blog kak nila ye. Geram tengok. hahaha. Penting rupanya asid folik ni. selama ni saya pandang sebelah mata je asid folik ni. Baca pun tak nak. Singgah blog ni baru tahu betapa pentingnya asid folik untuk diambil oleh ibu hamil.

Leave a Reply